Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ & ΤΡΟΠΟΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ


Θα ασχοληθούμε με το μοσχάρι το οποίο και προτιμάτε από τους Έλληνες για την καθημερινή τους διατροφή,έχει καλά και ποιοτικά κομμάτια και σίγουρα κάποια για τα οποία όπως έχουν γίνει τα πράγματα σήμερα δεν χρειάζεται να δαπανήσουμε και ένα σκασμό χρήματα για να κάνουμε κάτι απλό!Ακολουθεί ανάλυση για το κάθε μέρος του ζώου ξεχωριστά και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να μαγειρευτεί καθώς και σημερινές τιμές κατ εκτίμηση για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Μοσχάρι γάλακτος ονομάζεται το ζώο το οποίο μέχρι και την ημέρα σφαγής δεν είχε ξεπεράσει τους 14 μήνες ζωής και προτιμάτε για παιδικές τροφές και για ηλικιωμένους λόγω έλλειψης ''κακού'' λίπους.

Τα μέρη τώρα χωρίζονται ως εξής :

1. Κόντρα φιλέτο ξεκινάει από το Νο. 2 και φτάνει μέχρι και τις μπριζόλες.Είναι το πιο ακριβό κομμάτι του μοσχαριού,προτιμάτε σε λεπτά κομμάτια ψημένο στη σχάρα και η τιμή του μπορεί και να ακουμπήσει σε κάποιες ράτσες και τα 35 €/κιλό.

2. Κιλότο προτιμάτε για κιμά ή για σούπες και πολύωρα μαγειρευτά.Η τιμή κυμαίνεται στα 10 €/κιλό.

3./4./5./7. Μηρός /Τρανς /Νουά /Στρογγυλό. Οι ιδιότητες τους είναι ακριβώς ίδιες με το κιλότο απλά προτιμούνται απο τους χασάπηδες λόγω τις μειωμένης τιμής και τις χαμηλής τους περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σχέση με το κιλότο και πολλές φορές την πατάμε.Σ' αυτά τα κομμάτια οφείλεται και ότι πολλές φορές στα βραστά αργεί πολύ το κρέας να μαλακώσει.Προτιμήστε όμως ένα κομμάτι Στρογγυλό Νο.5 καθώς βοηθάει στο να μας δέσει καλά η σάλτσα αν κάνουμε κοκκινιστά.

6.Κότσι ενδείκνυται για πολύωρο ψήσιμο στην κατσαρόλα και κάνει υπέροχες σούπες.Η τιμή του κυμαίνεται κοντά στα 11,50 €/κιλό

8./9 Λάπα είναι το καλύτερο κομμάτι για να φτιάξουμε το κιμά.Η τιμή φτάνει στα 8,50 €/κιλό

10./11./12. Μπριζόλες είναι ιδανικές για σχάρα ή γκριλ και η τιμές τους κυμαίνονται ανάλογα την ηλικία και την προέλευση του μοσχαριού στα 10,40€/κιλό προσέξτε όμως να ζητάτε να τις κόβει λεπτές διότι βοηθάει στο ψήσιμο αλλά και στην ποσότητα.

13./14. Είναι το κομμάτι στήθος του ζώου το οποίο μετά το ξεκοκάλισμα του καταλήγει στον κιμά και είναι αρκετά οικονομικό αν ζητήσουμε αποκλειστικά απο εκεί ,με την τιμή να μην ξεπερνάει τα 7 €/κιλό.

15. Σπάλα η οποία ξεχωρίζει σε Νουά και ποντίκι, αρκετά λιπαρή και προτιμώ να μαγειρεύεται στο φούρνο.Η τιμή της κοντά στα 10€/κιλό

16. Σπαλομπριζόλες αρκετά εκλεπτυσμένο και αυτό και θέλει πολύ προσοχή στο μαγείρεμα να μην μας καεί φυσικά και μόνο σχάρα ή καυτό τηγάνι.Η τιμή τους ποικίλει και φτάνει ως τα 25 €/κιλό

17. Μπροστινό κότσι ίδιο ακριβώς όπως αναφέρθηκε και ποιο πάνω (6.)

18. Μοσχαροκεφαλή η οποία χρησιμοποιείται είτε για την γλώσσα είτε για κάποιο ζωμό.Τιμή αναλόγως παραγγελίας ?????????


Και για να μην ξεχάσουμε τις νεότερες τάσεις της γαστρονομίας η ουρά του μοσχαριού η οποία χρησιμοποιείτε ευρέως το τελευταίο διάστημα σε οσομπούκο,κοκκινιστά και άλλες γνωστές συνταγές και είναι συνήθως διαθέσιμη κατόπιν παραγγελίας στα 12 €/κιλό


Καλά ψώνια και προσοχή στην υγιεινή του προμηθευτή σας..............


Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΧΟΡΤΑ ΞΥΔΑΤΑ




ΥΛΙΚΑ :

1 κιλό άγρια χόρτα διάφορα
2 χοιρινές μπριζόλες
2 σκελίδες σκόρδο
3 μεγάλα κρεμμύδια
2 ποτήρια κόκκινο κρασί
1 κ.σ πάπρικα
1 σφηνοπότηρο βαλσάμικο
2 σφηνοπότηρα ξύδι
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
2 λεμόνια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Καθαρίζουμε τα χόρτα πολύ καλά και αφαιρούμε τα μαραμένα κομμάτια,τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με ήδη καυτό νερό να πάρουν μία βράση.Σε 15 λεπτά τα ξανασουρώνουμε και προσθέτουμε καινούργιο νερό στην κατσαρόλα να συνεχίσουν τη βράση τους (το κάνουμε αυτό για να ξεπικρύσουν αν θέλετε προσπερνάτε αυτό το κομμάτι) μαζί με το σκόρδο ολοκληρο,το ξύδι και το χυμό των λεμονιών για περίπου άλλα 20 λεπτά.
Το χοιρίνο το βάζουμε σ' ένα ταψί φτιάχνοντας ένα στρώμα απο τα κρεμμύδια τα οποία τα έχουμε κόψει ροδέλες και το κλωνάρι δεντρολίβανο,προσθέτουμε την πάπρικα,το κρασί,το βαλσάμικο και αλατοπιπερώνουμε καλά,ανάβουμε το γκρίλ στους 180 για περίπου μία ώρα.Προσέχουμε να το βγάζουμε συνέχεια έξω απο το φούρνο και να του ρίχνουμε από το ζουμί του για να μην ξεραθεί.Σερβίρουμε ξεχωριστά στο πιάτο και είμαστε έτοιμοι......


Oινολογική παρέμβαση : Ένα κρασί Pinot Noir θα ταίριαζε...

Καλή όρεξη!!!!!

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙ


ΥΛΙΚΑ :

Για το παντεσπάνι

1 φλ. αλεύρι που φουσκώνει
4 αυγά
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ κακάο
1 βανίλια
1 κ.γ αλάτι

Για την κρέμα λεμόνι

250 ml κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά
100 γρ. γάλα φρέσκο
1 σφηνοπότηρο χυμό λεμόνι
Ξύσμα απο 1 λεμόνι
80 γρ. ζάχαρη άχνη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Η συνταγή γίνεται σε δύο φάσεις 1η Παντεσπάνι: ξεκινάμε βάζοντας σε ένα μπόλ ξεχωριστά τα ασπράδια και ξεχωριστά τους κρόκους,χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη σε σφιχτή μαρέγκα,ανακατεύουμε και τους κρόκους με το κακάο και το αλεύρι αφου τα έχουμε κοσκινήσει μέχρι να γίνουν ένα σώμα.Προσθέτουμε την μαρέγκα και τα υπόλοιπα υλικα και στρώνουμε σ' ένα ορθογώνιο ταψί ένα κομμάτι λαδόκολλα,ρίχνουμε το μείγμα προσπαθόντας να σχηματίσουμε ένα ορθογώνιο σχήμα περίπου 2 εκατοστών,το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για ένα τέταρτο,μόλις το αφαιρέσουμε προσεχτικά απλώνουμε μία πετσέτα επάνω του και το τυλίγουμε σε ρολό.
2η Κρέμα : βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος σ' ένα μπολ μαζί με το ξύσμα,το γάλα και την ζάχαρη και την χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει και αν γίνει σαντυγί,τέλος προσθέτουμε και το χυμό ανακατεύουμε και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να έχει παγώσει τελείως το παντεσπάνι.
Όταν συμβεί αυτό αφαιρούμε προσεχτικά τη λαδόκολλα και ρίχνουμε την κρέμα επάνω,τυλίγουμε και είναι έτοιμο.Αν θέλετε προσθεστε και γλάσο λεμονιού ανακατεύοντας 2 φλ. ζάχαρη άχνη με μισό φλ. χυμό λεμονιού!!!


Καλή γλυκοθεραπεία......

ΣΟΛΩΜΟΣ ΠΙΠΕΡΑΤΟΣ


ΥΛΙΚΑ :

1 φέτα σολωμού
25 γρ. διαφορετικά είδη πιπεριών σε κόκκους
1 κ.σ τυρί κρέμα
300 γρ. ρύζι basmati
1 λεμόνι
ελαιόλαδο
αλάτι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Βράζουμε αρχικά το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτουμε το ξύσμα από το λεμόνι μας.Ρίχνουμε σ' ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο το σολωμό μαζί με τα πιπέρια και σε δυνατή φωτιά τον σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει καλά περίπου ένα 15 λεπτο.Τον σβήνουμε με το χυμό του λεμονιού,χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και προσθέτουμε το τυρί κρέμα μαζί μ' ένα ποτήρι νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μία σφιχτή σάλτσα.Αν θέλουμε σουρώνουμε τη σάλτσα για να γίνει πιο μαλακή και να αφαιρεθούν οι κόκκοι πρίν το σερβίρισμα....


Oινολογική παρέμβαση :  Ταιριάζει απόλυτα με ένα μοσχάτο Σάμου...

Καλή όρεξη



Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΟΙΡΙΝΗ ΜΠΡΙΖΟΛΑ JACK DANIEL'S



ΥΛΙΚΑ :

1 χοιρινή μπριζόλα
1 φλ. πελτές ντομάτας
2 κ.σ κέτσαπ
1 κ.γ γουότσεστερ σος
2 κλωνάρια δεντρολίβανο
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. βούτυρο
1 φλ.τσ. Jack daniel's
2 πατάτες κομμένες σε κύβους
1 κ.σ ζάχαρη κατά προτίμηση καστανή
2-3 σταγόνες tabasco


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Τοποθετούμε το κρέας σ' ένα μπόλ με το ουίσκι, τη κέτσαπ , τον πελτέ και τη ζάχαρη με μία μεμβράνη σκεπασμένο για τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο,κόβουμε τις πατάτες σε κύβους και ξεκινάμε να τις βράζουμε.Αφαιρούμε τη μπριζόλα και τη βάζουμε σ' ένα τηγάνι μαζί με το βούτυρο, το ένα κλωνάρι δεντρολίβανο,και την σκελίδα το σκόρδο σε δυνατή φωτιά να σωταριστεί.Του ρίχνουμε συνεχώς το λιωμένο βούτυρο απο το σκεύος μ' ένα κουτάλι επάνω του για να το αρωματίσουμε και να το βοηθήσουμε να σφίξει πιο γρήγορα.Μόλις γίνει το αφαιρούμε από το σκεύος,πετάμε το δεντρολίβανο, και την σκελίδα σκόρδο που έχει μείνει μέσα και βάζουμε τις πατάτες μαζί με το δεντρολίβανο που έχει μείνει και λίγο ελαιόλαδο σ' ένα τηγάνι να σωταριστούν και αυτές για λίγο και είναι έτοιμο.

Oινολογική παρέμβαση : Μ' ένα παλαιωμένο Syrah είτε μ' ένα καλό Μerlot.

Kαλή όρεξη......


ΤΣΙΑΠΑΤΑ ΜΕ ΠΑΣΤΟ & PORCINI


ΥΛΙΚΑ :

1 τσιαπάτα
1 ντομάτα ώριμη
3 κομμάτια παστό χοιρινό
6-7 μεγάλα porcini μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι (προαιρετικά)
5-6 φύλλα βασιλικού
1 κλωνάρι δεντρολίβανο
2 κ.σ μουστάρδα
1 φλ. χυμό λεμόνι
3 φέτες τυρί μοτσαρέλλα ή οποιοδήποτε κίτρινο που λοιώνει
1 κύβο μεγάλο βούτυρο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Πλένουμε καλά τα μανιτάρια και τα ξεφλουδίζουμε προσεχτικά μ' ένα μαχαίρι,τα κόβουμε σε κύβους και τα ρίχνουμε σ' ένα τηγάνι μαζί με το δεντρολίβανο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.Μόλις μαλακώσουν λίγο και αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα σε ποιο σκούρο αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το χυμό να τα σβήσει.Προσθέτουμε τέλος την μουστάρδα και μόλις διαλυθεί και το παστό,συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ανακατευτούν όλα τα υλικά μαζί και κατεβάζουμε από το μάτι.Κόβουμε τη ντομάτα και το κρεμμύδι σε φέτες,ανοίγουμε την τσιαπάτα στη μέση και ξεκινάμε να βάζουμε τα υλικά : τυρί, ντομάτα , βασιλικό , και τα μανιτάρια με το χοιρινό και είμαστε έτοιμοι.

Οινολογική παρέμβαση : Θα ταίριαζε απόλυτα με κάποιο Αγιωργίτικο ροζέ ή κάποιο ξινόμαυρο syrah.


Bon appétit....

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ & ΝΤΟΜΑΤΑΚΙΑ



ΥΛΙΚΑ :

500 γρ. σπαγγέτι
10 ντοματάκια σαντορίνης
1 ματσάκι μαϊντανό
1 φλ. ξύδι βαλσάμικο
2 κ.σ ζάχαρη κατα προτίμηση καστανή
3 μεγάλα κρεμμύδια
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ρίχνουμε σ' ένα τηγάνι κομμένα σε ροδέλες τα κρεμμύδια με λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά για να γλυκάνουν,μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν και να παίρνουν χρώμα καφέ(προσοχή ανακατεύουμε συνέχεια να μην καούν)προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.Μόλις αφομοιωθεί η ζάχαρη πλήρως από τα κρεμμύδια ανεβάζουμε τη φωτιά και τα σβήνουμε με το βαλσάμικο προσθέτοντας και τα ντοματάκια,αλάτι,πιπέρι.Αφήνουμε να πιει τα ζουμιά του και κλείνουμε τη φωτιά.Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια τα οποία έχουμε προβράσει(καλό θα είναι να πέσει και λίγο από το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια)και πασπαλίζουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.Σερβίρουμε με οποιοδήποτε τυρί προτιμάτε.

Oινολογική παρέμβαση : SAUVIGNON BLANC λευκό είτε κάποιο Αγιωργίτικο που θα ταιριάξει με την υπόξινη γεύση της σάλτσας.


Καλή όρεξη........



Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

clubsandwinch.gr





ΥΛΙΚΑ :

3 Πίτες για σουβλάκι μεγάλες
1 λουκάνικο χωριάτικο
60 γρ. πελτές ντομάτας
1 φλ. βασιλικός
2 φέτες τυρί κίτρινο
2 φέτες γαλοπούλα
100 γρ. blue cheese
2 κ.σ μουστάρδα dijon ή οποιαδήποτε καυτερή
4 φύλλα μαρούλι iceberg
1 ντομάτα ώριμη
4 πατάτες
ελαιόλαδο
αλάτι πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεκινάμε βάζοντας τις πίτες και το λουκάνικο ανοιχτό κομμένο στη μέση με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο στο grill να ψηθούν μέχρι να πάρουν χρώμα,κανένα 20λεπτο θα πάρει.
Φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας βάζοντας τον πελτέ,το βασιλικό,αλάτι,πιπέρι και πολύ λίγη ζάχαρη μέχρι να γίνουν μία σάλτσα.Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε,τις βράζουμε και μετά στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο είτε κατευθείαν στο τηγάνι απλά θα γίνουν πολύ λιπαρές!Μόλις βγάλουμε τις πίτες και το λουκάνικο απο το φούρνο ξεκινάμε βάζοντας στην μία πλευρά της πρώτης πίτας τη σάλτσα ντομάτας και απο πάνω τη φέτα τυρί και το λουκάνικο,καπακώνουμε με την επόμενη πιτούλα και τις απλώνουμε τη μουστάρδα, το μαρούλι και το blue cheese με την γαλοπούλα και τις φέτες ντομάτας,τέλος καπακώνουμε με την επόμενη και βάζουμε διαγώνια δύο οδοντογλυφίδες κόβουμε μ' ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και σερβίρουμε δίπλα τις πατάτες.


Oινολογική παρέμβαση : Θα ταίριαζε απόλυτα μία Pils μπύρα που μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε σε οποιοδήποτε κάβα....

Καλή όρεξη....

Οινοποσία

Ίσως μία από τις σημαντικότερες απολαύσεις συνδυασμένη με το φαγητό πρόχειρο και μή.Πολλοί και δύσκολοι οι συνδυασμοί αλλά αν ακολουθήσουμε την πεπατημένη όλα έρχονται πιο απλά και σε μία χώρα σαν τη δική μας με τις εκλεκτές και ποιοτικές ποικιλίες που μας δίνει είναι κρίμα να μην το εκμεταλλευόμαστε....
       Είναι μύθος ότι μόνο τα ακριβά κρασιά συνοδεύουν επάξια το καλό φαγητό και επίσης τραγικό να ρίχνουμε δεύτερης και τρίτης ποιότητας κρασί στην διαδικασία μαγειρέματος γιατί πραγματικά αν δεν το πίνεις σκέτο πως θα δεχτείς να αρωματίσει και να συνδυάσει με τη γεύση του το φαγητό σου?Υπάρχουν αξιόλογα κρασιά ακόμα και στην κατηγορία των χύμα γι αυτό και τα συναντάμε στην πλειονότητα των εστιατορίων και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους.Η διαδικασία τώρα επιλογής είναι απλή αν καταγράψετε τη γεύση του φαγητού που προετοιμάζετε στο μυαλό σας και επιλέξετε βάση αυτού να κινηθείτε όλα γίνονται πιο εύκολα και στην τελική οι υπάλληλοι των καταστημάτων γι αυτό υπάρχουν ρωτήστε και ακούστε την γνώμη τους.. :
Με ένα πλούσιο σε λιπαρά γεύμα θα επιλέξουμε ένα κρασί με οξύτητα.
Με ένα φρουτώδες γεύμα ή με ένα γλυκό γεύμα θα επιλέξουμε ένα φρουτώδες κρασί.
Ένα πλούσιο κρασί σε ταννίνες θα μπορέσει να συνοδέψει κόκκινο κρέας αρμονικά.
Οι επιλογές είναι πραγματικά τεράστιες και προπάντων και οικονομικές...στις επόμενες συνταγές θα δημιουργηθεί στήλη που θα προτείνει τύπους κρασιού που θα μπορούσαν να συνδυαστούν!!!


Καλή μας απόλαυση και σύνεση ΟΔΗΓΗΣΗ+ΑΛΚΟΟΛ ΣΚΟΤΩΝΕΙ!!!!!!


Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ & ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ


ΥΛΙΚΑ :

1/2 kg γαρίδες ολόκληρες Νο.3
2 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ μουστάρδα dijon ή κάποια άλλη καυτερή
1 φλ. άνηθο
1 φλ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασσο
100 γρ. βούτυρο
1 κ.σ ελαιόλαδο
2 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρόντας τα κεφάλια ,και το κέλυφος αφήνοντας μόνο την ουρά,προσοχή να σκίσετε μ' ένα μαχαίρι την ράχη τους και να αφαιρέσετε το έντερο.
Τις πλένουμε και τις αφήνουμε να στραγγίσουν,σ' ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο,μόλις αρχίσει λίγο να καίγεται προσθέτουμε τις γαρίδες και την μουστάρδα.Μόλις πάρει μία βράση σβήνουμε με τα λεμόνια,οι γαρίδες κυριολεκτικά σε 3 λεπτά είναι έτοιμες,θα δείτε πως αλλάζουν χρώμα και γίνονται σαν κουλούρα,προσθέτουμε στο τέλος και τα μυρωδικά και σερβίρουμε.



Καλή όρεξη..........

 

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Mousse au chocolat



ΥΛΙΚΑ :

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
80 γρ. ζάχαρη άχνη
6 αυγά
1 σφηνάκι ρούμι ή οποιοδήποτε ποτό της αρεσκείας σας
100 ml κρέμα γάλακτος 30 % λιπαρά


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεκινάμε χωρίζοντας τα αυγά,σε κρόκους και ασπράδια,λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπέν μαρί και την αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία της χωρίς να την αφήσουμε να σφίξει πάλι.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και το ρούμι  και το αφήνουμε στην άκρη.Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη άχνη μέχρι να γίνει σφιχτή μαρέγκα, το ίδιο και την κρέμα γάλακτος(παγωμένη τη βάζετε σε ένα μπολ μισή ώρα πριν φτιάξετε το μούς και στο ψυγείο)έως ότου γίνει σφιχτή.Προσθέτουμε σταδιακά τη μαρέγκα στη σοκολάτα και ανακατεύουμε κυκλικά με μία κουτάλα φυλακίζοντας όσο αέρα μπορούμε,συνεχίζουμε με την κρέμα μέχρι να αφομοιωθούν όλα μαζί και είναι έτοιμη αφού την αφήσουμε να σφίξει τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο.


ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΑΛΛΟΙΩΣ....



ΥΛΙΚΑ :

Για το μουσακά:

2 μελιτζάνες
8-9 πατάτες baby
2 κεσεδάκια γιαούρτι στραγγιστό
350 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι ξερό
1 κ.γ κύμινο
1 κουτί ντομάτες κονκασέ
1 σκελίδα σκόρδο
2 κ.σ πάπρικα
1 κ.σ λευκό ξύδι (είτε κόκκινο αλλά κ.γ )
4-5 κ.σ ελαιόλαδο

Για τις πατάτες baby :

8-10 πατάτες baby
1 σκελίδα σκόρδο
50 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεκινάμε καθαρίζοντας και πλένοντας της πατάτες,προσοχή μόνο τη φλούδα τους να κόψετε και μετά την πατάτα απλά στα 2 ή στα 4 αν είναι μεγάλη σε μέγεθος.
Τις ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό μέχρι και να βράσουν χωρίς να λιώσουν για κανένα 20 λεπτό σε μέτρια φωτιά.
Φτιάχνουμε το κιμά σ' ένα τηγάνι ιδρώνοντας το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο το οποίο έχουμε περάσει από το μπλέντερ πρώτα για να μην κρατάει καθόλου κομμάτια,πριν αρχίσει να καίγεται το κρεμμύδι ρίχνουμε μέσα το κιμά αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε το κύμινο και τον τσιγαρίζουμε.Μόλις αλλάξει χρώμα προσθέτουμε την κονσέρβα με τις ντομάτες και καίμε λίγο την σάλτσα να γλυκάνει,μόλις πάρει βράση προσθέτουμε νερό ή καλύτερα ζωμό λαχανικών μέχρι να καλύψει εντελώς τον κιμά ( 2-3 ποτήρια )και σιγοβράζουμε μέχρι να γίνει.Κόβουμε τις μελιτζάνες σε πολύ λεπτές φέτες και αν θέλουμε αφαιρούμε την φλούδα τις βάζουμε σ' ένα τηγάνι με ελάχιστο ελαιόλαδο και την σκελίδα σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν τελείως αλλά χωρίς να καεί το σκόρδο,(μην φοβηθείτε αν πιει το λάδι μόλις αλατοπιπερώσετε θα ξαναχάσει τα υγρά της)και σβήνουμε με το ξύδι.
Τις τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν και πάμε πάλι στις πατάτες τις οποίες έχουμε σουρώσει και τις ρίχνουμε σ' ένα καθαρό τηγάνι με το βούτυρο και το σκόρδο μέχρι ροδίσουν καλά,τις βάζουμε και αυτές με την σειρά τους σε απορροφητικό χαρτί και ξεκινάμε το σερβίρισμα...
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την πάπρικα και φτιάχνουμε ένα πυργάκι ρίχνοντας διαδοχικά μελιτζάνα , κιμά , γιαούρτι.Μπορείτε να το κάνετε είτε σε ατομικά φορμάκια είτε σε ποτήρι φούσκα κρασιού για καλύτερη εμφάνιση...


Καλή όρεξη!!!!!!!!!


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΦΕΤΑΣ




ΥΛΙΚΑ :

1 Μαρούλι
1 Φρέσκο κρεμμυδάκι
6-7 Ντοματάκια σαντορίνης
1 Αγγούρι
1 Ματσάκι άνηθο
100 γρ. φέτα
2 κ.σ γιαούρτι
1 λεμόνι
2 κ.σ Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Πλένουμε τα λαχανικά και σε μια μπασίνα αφού τα έχουμε κόψει σε κυβάκια και το μαρούλι χοντροκομμένο με το χέρι,ρίχνουμε το ελαιόλαδο με το λεμόνι και το αλατοπίπερο.
   Ανακατεύουμε και προχωράμε στη σάλτσα φέτας, ρίχνουμε στο μπλέντερ τη φέτα,το γιαούρτι και τον άνηθο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μία πηχτή σάλτσα.Περιχύνουμε από πάνω και σερβίρουμε.

histoire du chocolat

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει από την ανακάλυψη των σπόρων κακάο από τους Αζτέκους περίπου το 600 π.χ , εκεί συνεχίζεται η ιστορία της ως πολύτιμο υλικό που χρησίμευε ακόμα και στην πληρωμή ή ανταλλαγή αγαθών...
        Με τον ερχομό του Κολόμβου και με τη δοκιμή ντόπιου ροφήματος,γρήγορα μετανάστευσε στη σημερινή Ευρώπη και αρχικά στην Ισπανία,εκεί από όπου ξεκίνησε η επεξεργασία της καταλήγοντας στο πρώτο κατάστημα σοκολάτας περίπου το 1600 από Γάλλο υπήκοο.Το 1900 ξεκίνησε η μαζική παραγωγή της όπως την ξέρουμε και σήμερα εμπλουτίζοντας την με βούτυρο κακάο,ζάχαρη,λεκιθίνη και βανίλια.Η καλύτερη ποιότητα σοκολάτας είναι η μαύρη με περιεκτικότητα που μπορεί να φτάσει και το 70 % σε κακαομάζα!!!
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας η οποία προκαλεί ευεξία ακόμα και απώλεια κούρασης την έχουν κάνει πολύ δημοφιλή σε βαθμό να απειλείται ακόμα και από παγκόσμια έλλειψη,στην Ελλάδα η ετήσια κατανάλωση κυμαίνεται σε 2-3 kg / άτομο ενώ σε μερικές χώρες όπως η Ελβετία αγγίζει και τα 10 kg / άτομο.......Προσοχή όμως διότι 100 gr μαύρης σοκολάτας ισοδυναμούν με 500 θερμίδες!!!

Καλή Σοκολατοθεραπεία.

PENNE AL 'PESTO





ΥΛΙΚΑ :


  • 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό
  • 2/3 του φλυτζανιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 2/3 του φλυτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 50 γρ. κουκουνάρι
  • 300 γρ. πέννες
  • αλάτι
    πιπέρι


 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας,σουρώνουμε και ετοιμάζουμε το πέστο.
     Ρίχνοντας στο μπλέντερ το βασιλικό, το σκόρδο και τα κουκουνάρια.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε ,μόλις σφίξει λίγο προσθέτουμε την παρμεζάνα μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Πρέπει να είναι σχετικά πηχτό, σαν πάστα. το ρίχνουμε στις πέννες και προσθέτουμε (προαιρετικά) και ένα μικρό κομμάτι βούτυρο ή στο πέστο λίγη κρέμα γάλακτος.

buon appetito............



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...