Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ ΜΕ ΧΑΛΟΥΜΙ & ΣΙΡΟΠΙ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟΥ





ΥΛΙΚΑ :

2 Μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
300 γρ τυρί χαλούμι
1 λεμόνι
1 μπουκάλι βαλσάμικου
2 κ.σ μέλι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:

Βάζουμε πρώτα σ' ένα κατσαρολάκι το βαλσάμικο όλο μαζί με τις κουταλιές του μελιού σε μέτρια φωτιά χωρίς να το πειράζουμε μόλις διαλυθεί το μέλι, μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο 1/3,και να συμπυκνωθεί το βαλσάμικο σε σιρόπι!!Το αφήνουμε στην άκρη και κόβουμε τη μελιτζάνα σε φέτες με ένα μαντολίνο και το τυρί σε μπαστουνάκια,ξεπυκρίζουμε τις μελιτζάνες βάζοντας τες σε αλάτι και ένα σουρωτήρι αφού τις ξεπλένουμε για μισή ώρα,και μετά τυλίγουμε τα ρολάκια.Τα ψήνουμε σε γκριλιέρα και σερβίρουμε με το σιρόπι και ψωμί.

Καλή όρεξη........

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2012

ΛΕΜΟΝΟΤΑΡΤΑ





ΥΛΙΚΑ :

Για την ζύμη μπριζέ

5 κρόκους
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 πρέζα αλάτι
200 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 γρ βούτυρο
1 κούπα χλιαρό νερό

Για την κρέμα λεμόνι

6 αυγά
50 γρ αλεύρι
30 γρ. κορν φλάουρ
80 γρ βούτυρο
1 κούπα γάλα
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
2 λεμόνια

Για την μαρέγκα

6 ασπράδια
100 γρ. ζάχαρη άχνη


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεκινάμε με την ζύμη ανακατεύοντας όλα τα υλικά που θα πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να κάνει ψίχουλα η ζύμη και με τη βοήθεια του νερού να την μαζέψουμε σε μία μπάλα.Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα να σφίξει πάλι,και συνεχίζουμε με την κρέμα λεμονιού χωρίζοντας τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια,ρίχνουμε τους κρόκους σ' ένα κατσαρολάκι και κρατάμε τα ασπράδια για την μαρέγκα,μαζί με το χυμό αλλά και το ξύσμα απο τα λεμόνια και την ζάχαρη ανακατεύοντας σε μέτρια φωτιά ή ακόμα καλύτερα σ'΄ένα μπέν μαρί.Μόλις λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε στο γάλα το αλεύρι και το κόρν φλάουρ και τα διαλύουμε πρίν τα προσθέσουμε στο μείγμα,συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σφίξει η κρέμα,και στο τέλος προσθέτουμε το βούτυρο.Θέλει πολύ προσοχή μην μας καεί ή κολλήσει στο πάτο της κατσαρόλας συνεχές ανακάτεμα.
   Την αφήνουμε να κρυώσει και πιάνουμε την ζύμη,την ανοίγουμε με την βοήθεια δύο κομματιών λαδόκολλας με αλεύρι και την βάζουμε σε μία καλά αλευρωμένη και βουτυρωμένη φόρμα για να ψηθεί μόνη της για 15 λεπτά,αφού την έχουμε τρυπήσει με πιρούνι στο πάτο και τις έχουμε βάλει βάρος για τα πρώτα 5 λεπτά με κάποιο όσπριο!
   Αφού έχει ψηθεί η ζύμη και την έχουμε φέρει σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε την κρέμα λεμονιού και χτυπάμε τα υλικά που μας μείνανε σε σφιχτή μαρέγκα,την απλώνουμε και αυτοί πάνω απο την κρέμα,προσπαθούμε να κάνουμε ακανόνιστα σχήματα επάνω με ένα πιρούνι και ψήνουμε για δεύτερη φορά την τάρτα για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει καλό χρώμα και να σφίξει η μαρέγκα επάνω...αφήνουμε να κρυώσει και τρώμε!


Καλή όρεξη......

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΑΡΥ & ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ




ΥΛΙΚΑ :

600 γρ μπούτι χοιρινό σε κύβους
1 κ.σ πάστα κάρυ
1 κονσέρβα γάλα καρύδας
2-3 ξερά βερίκοκα
1 σκελίδα σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό μεγάλο
1 πιπεριά κόκκινη
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 λαίμ ή λεμόνι χυμό & ξύσμα
1 πιπεριά πράσινη
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Κόβουμε το κρέας σε κύβους αν δεν είναι ήδη,όπως επίσης και το κρεμμύδι,το σκόρδο και τις πιπεριές.Σοτάρουμε στο τηγάνι το κρέας με λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο και το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσουν τα κρεμμύδια και πάρει χρώμα το κρέας ρίχνουμε τις πιπεριές,τα βερίκοκα και σοτάρουμε άλλα 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί χαμηλώνουμε τη φωτιά όταν εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό αλλά και το γάλα καρύδας,σιγοβράζουμε για άλλα 20 λεπτά μέχρι να γίνει μία παχύρρευστη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε στο τέλος.Συνοδεύουμε με πατατάκια και καλή μας όρεξη!!!

Tips : Αν δεν έχουμε γάλα καρύδας και δεν θέλουμε να ξοδευτούμε αλλά ούτε να τρέχουμε βράζουμε 300 ml γάλα φρέσκο με 2 κ.σ ινδοκάρυδο απο αυτο που βάζουμε στα γλυκά.Σουρώνουμε και είναι έτοιμο!Επίσης και με την πάστα κάρυ απλά προσθέτουμε κάρυ ή κουρκουμά με κανέλα μοσχοκάρυδο,κάρδαμο & τσίλι ή μπούκοβο!

Oινολογική παρέμβαση :   Μ' ένα μοσχάτο



Παρασκευή, 2 Μαρτίου 2012

ΦΑΒΟΚΕΦΤΕΔΕΣ





ΥΛΙΚΑ :

500 γρ φάβα έτοιμη
1 ξερό κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 αυγά
200 γρ φρυγανιά τριμμένη
50 γρ αλεύρι
100 γρ παρμεζάνα ή σκληρό κεφαλοτύρι
1 ματσάκι μαϊντανό
1 κ.σ ξερό βασιλικό
1 ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Χρησιμοποιούμε την φάβα που μας έμεινε ψιλοκόβωντας τα υλικά μας και ανακατεύοντας τα με την έτοιμη φάβα (πιθανόν να σας ζητήσει παραπάνω αλεύρι ανάλογα με το πόσο παχύρρευστη είναι),και στο τέλος ενσωματώνουμε τα αυγά και το τυρί στο μείγμα.
    Μόλις σφίξει όπως το πλάθουμε το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον να δέσει.Το πλάθουμε σε κεφτέδες και το περνάμε από το αλεύρι και μετά σε καυτό λάδι μέχρι να χρυσίσει.


Καλή όρεξη............

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...