Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΡΒΕΛΑΚΙ ΖΥΜΩΤΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ




ΥΛΙΚΑ :

10 gr ξερή μαγιά ή 1 φακελάκι έτοιμη ζύμη (από τα ψυγεία του σούπερ μάρκετ)
500 gr αλεύρι για ψωμί δυνατό
1 κ.σ αλάτι
1 κ.γ ζάχαρη
1 κ.σ ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό (όχι ολοκληρο όσο πάρει)
1 κ.σ ρίγανη
1 κ.σ βασιλικό
1 κ.σ δεντρολίβανο

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :

Ξεκινάμε βάζοντας σ' ένα μπολ τη μαγιά με το νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη ανακατεύουμε λίγο να ομογενοποιηθούν και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα.Το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 30 λεπτά να φουσκώσει, μόλις περάσουν τα 30 λεπτά ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας να το απορροφήσει όλο και το ελαιόλαδο, προσπαθούμε να γίνει μία συμπαγής ζύμη την οποία και θα ζυμώσουμε για τουλάχιστον 15 λεπτά να πάρει αρκετό αέρα και να αφρατέψει.Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σκεπάζουμε πάλι με μία πετσέτα αφού το έχουμε πασπαλίσει πάνω κάτω με αλεύρι και το αφήνουμε για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
     Μόλις διπλασιαστεί το ξαναζυμώνουμε λίγο και το πλάθουμε σε μικρά καρβέλια (θα βγάλει 2 αυτή η ποσότητα), το χαράζουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι και το αφήνουμε στο ταψί και μες το φούρνο για άλλα 20 λεπτά να φουσκώσει πάλι.Ψήνουμε στους 180 στο γκριλ μέχρι να ροδίσει καλά.

Μπορείτε να κρατήσετε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και να την ανακατέψτε με λίγο νερό στο ψυγείο για επόμενο ψωμί κρατάει μέχρι και 20 μέρες και πλέον την επόμενη φορά δεν χρειάζεται το πρώτο βήμα με τη μαγιά.

Καλή όρεξη..............

3 σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...