ΥΛΙΚΑ :
1 Κιλό αλεύρι για τσουρέκι
1 1/2 φλ.τσ. νερό χλιαρό
1 1/2 φλ.τσ. γάλα ζεστό
100 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 κ.γ μαχλέπι
1 κ.γ μαστίχα
1 κ.γ αλάτι
5 αυγά
4 φακελάκια μαγιά 20γρ ξερή( 60γρ.νωπή)
1 φλ.τσ ζάχαρη
2 κ.σ σπορέλαιο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ :
Ξεκινάμε κάνοντας προζύμι με τη μαγιά,το νερό και το 1/3 του αλευριού μαζί με μία κ.γ ζάχαρη.(ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός)Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά να φουσκώσει πολύ!
Συνεχίζουμε ανακατεύοντας τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει και προσθέτουμε το μαχλέπι,τη μαστίχα,το αλάτι,το βούτυρο που έχουμε λιώσει σε ένα κατσαρολάκι και το γάλα που έχουμε ζεστάνει και αφήσει πάλι να κρυώσει λίγο (προσοχή να μην κοχλάσει το γάλα θα κόψει).Προσθέτουμε και το σπορέλαιο και ανακατεύουμε πάντα ελαφριά αν το βάλουμε σε μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα,και τέλος βάζουμε το προζύμι που είχαμε ετοιμάσει πριν,ενοποιούμε το μίγμα μέχρι να γίνει μια κολλώδης μαλακή ζύμη και την σκεπάζουμε για περίπου 2 ώρες,είναι υπεραρκετός χρόνος για την ποσότητα μαγιάς που βάλαμε,την ξεσκεπάζουμε και την πατάμε ξανά λίγο με τα χέρια μας και την τουμπάρουμε από την άλλη μεριά να ξεκουραστεί για άλλη μία ώρα σκεπασμένη ξανά.
Αφού φουσκώσει και για δεύτερη φορά,την πλάθουμε σε λωρίδες ανά τρείς και φτιάχνουμε πλεξούδες.Τα βάζουμε σε λαδωμένα ταψιά και τα αφήνουμε κάπου ζεστά για άλλα 20 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.Αλείφουμε με αυγό αραιωμένο με νερό και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 40-50 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Η ποσότητα αυτή βγάζει 4 μεγάλα τσουρέκια.
Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα!
στην αρχη βαζουμε το 1/3 απ το αλευρι.το υπολοιπο ποτε;ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφή